Ocet jabłkowy jest jednym z tych produktów spożywczych, po które miłośnicy zdrowego stylu życia sięgają coraz chętniej. Zachwyca on swoim smakiem oraz korzystnym wpływem na zdrowie, a dieta z jego udziałem może każdemu z nas przynieść sporo korzyści. W jakich sytuacjach zaleca się jego stosowanie? Co sprawia, że produkt ten cieszy się tak dużą popularnością?
Jak powstaje ocet jabłkowy?
Powstaje on w wyniku fermentacji jabłek, która przebiega dwuetapowo. Pierwszy etap polega na krótkiej fermentacji alkoholowej drożdży podczas której węglowodany przekształcają się w alkohol. W kolejnym etapie dochodzi do fermentacji alkoholu do postaci kwasu octowego, a wszystko to dzięki bakteriom fermentacji octowej. Sposób jego wytwarzania sprawia, że w przeciwieństwie do octu winnego, nie zawiera on alkoholu. Ponadto jego smak jest słodszy i delikatniejszy, dzięki czemu wielu ludzi decyduje się na jego zakup. Taki właśnie jest naturalnie mętny, niepasteryzowany ocet jabłkowy firmy Voelkel.
Ocet jabłkowy – skład
Ocet jabłkowy to źródło wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów, co przekłada się korzystnie i na naszą formę, i na nasz wygląd. W składzie tego produktu można znaleźć takie witaminy i składniki mineralne jak:
- witaminy A, C, B, E
- sód,
- potas,
- wapń,
- krzem,
- fosfor,
- magnez,
- żelazo.
Warto wspomnieć także o zawartości pektyny, która zapobiega nadciśnieniu, miażdżycy, reguluje procesy trawienne oraz umożliwia obniżenie cholesterolu. Jeśli natomiast chce się mieć pewność, że produkt będzie zawierał kompleks wysokiej jakości witamin, warto wybierać sprawdzony ocet taki jak ocet jabłkowy z firmy Voelkel.
Ocet jabłkowy – właściwości
Pomaga w walce z bakteriami
Zdrowa dieta, w której ocet jabłkowy będzie się pojawiał regularnie, pomoże nam m.in. w walce z bakteriami. Produkt ten dzięki właściwościom antybakteryjnym i antygrzybicznym, jest w stanie zapobiec namnażaniu bakterii E. coli oraz drożdżaków C. A wszystko to za sprawą drogocennego składnika takiego jak kwas octowy.
Obniża poziom cukru we krwi
Kolejnym korzystnym wpływem na zdrowie jest obniżenie poziomu cukru we krwi oraz działanie przeciwcukrzycowe. Ocet jabłkowy zmniejsza skoki cukru we krwi. Dzieje się tak ponieważ spowalnia on rozkład węglowodanów, dzięki czemu poziom cukru we krwi jest stabilniejszy. Badania wykazały także, że kwas octowy reguluje syntezę glukozy w mięśniach szkieletowych i w wątrobie. W związku z tym, regularne spożywanie wody z octem jabłkowym może przynieść korzyści zdrowotne cukrzykom.
Wspomaga odchudzanie
Wiele osób włącza do swojej diety ocet jabłkowy, co bez wątpienia jest pomocne w odchudzaniu. Produkt ten odpowiada za przyspieszenie tempa przemiany materii, a co się z tym wiąże – lepszym spalaniem tkanki tłuszczowej. Wpływa to także pozytywnie na pozbycie się zalegających w organizmie toksyn. Warto także wspomnieć, że zawarte w occie jabłkowym składniki przyczyniają się do szybszego rozszczepienia tłuszczów, co także korzystnie wpływa na proces odchudzania.
Obniża poziom cholesterolu
Istnieje kilka doniesień naukowych, które wskazują, że ten napój wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, zwłaszcza złego LDL. Potwierdziła to także metaanaliza z 2021 roku, która wykazała, że osoby spożywające ocet jabłkowy, mają mniejsze stężenie cholesterolu całkowitego we krwi.
Łagodzi dolegliwości układu trawiennego
Zaleca się go także na zgagę, nudności i refluks. Ocet jabłkowy jest jednym z prostszych sposobów na poprawę pH żołądka. Może być pomocny, gdy w żołądku jest zbyt mała ilość kwasu solnego. Dodatkowo picie octu jabłkowego nie tylko poprawia trawienie, ale także chroni przed nowotworami przełyku oraz zwiększa przyswajanie składników mineralnych i witamin w pożywieniu.
Gdzie kupić?
Ocet jabłkowy można dostać w wielu miejscach – od marketów spożywczych, po ekologiczne sklepy ze zdrową żywnością. Zakupów można dokonać stacjonarnie, lecz coraz większą popularnością cieszą się sklepy internetowe. Dostępne w nich produkty różnią się ceną oraz składem, dlatego warto wybierać produkty z zaufanych źródeł, które specjalizują się w dostarczaniu ekologicznego pożywienia takich jak sklep spożywczy Organic Market.