Polska jest krajem jabłkami płynąca. Trzeba przyznać, że na naszym rynku nie znajdziemy innego takiego owocu, który dostępny jest w tylu odmianach co jabłka. Już od wieków cieszą nasze podniebienia jabłka kwaśne, słodkie, winne, małe, duże, dzikie, czerwone, żółte, czy zielone. I tak można wymieniać w nieskończoność, bo ewidentnie możemy się nazywać smakoszami tych okrągłych, pełnych wit. C, E, B, K i A soczystych przysmaków. Jakie są popularne odmiany jabłek w Polsce? O tym poniżej.
Odmiany jabłek polskich
W Polsce mamy ponad 60 zarejestrowanych odmian jabłoni. Możemy zatem być niezwykle dumni z szerokiego wachlarza jabłek, jakie rodzi nasza ojczyzna ziemia. O ich ogromnej popularności świadczy fakt ich szerokiego wykorzystywania. Z rozrzewnieniem można wspominać świeże, gorące racuchy jabłkowe u babci, czy maminą szarlotkę z lekko kwaśnymi jabłkami posypaną cukrem pudrem. Jabłka można także kisić, karmelizować, czy tworzyć najróżniejsze przetwory. Każda odmiana jest unikalna i świetnie nadaje się do różnych przysmaków, a w gronie najpopularniejszych polskich odmian jabłek zaszczytne miejsca znajdują:
- ligol,
- szampion,
- kosztela,
- delicates,
- antonówka zwykła,
- szara reneta
- charłamówka.
Popularne odmiany jabłek
Na sklepowych półkach a także w osiedlowych sklepikach pod domem można znaleźć wiele rodzajów tych pysznych owoców. Dostępne są jabłka od dziada pradziada polskie, jabłka sprowadzane, ale także takie, które pierwotnie uprawiane za granica, obecnie wkupiły się łaski polskim rolników. Są to zarówno jabłka kwaśne jak i deserowe, nadające się do bezpośredniego spożycia. Wśród jabłek, które niezaprzeczalne znalazły uznanie wśród polskich konsumentów znajdują się:
- Lobo,
- Gala,
- Jonagold,
- Idared,
- Ligol,
- Szampion,
- Red Delicious,
- Golden Delicious,
- Rubin,
- Makintosze (Mcintosh),
- Malinówki.
Odmiany jabłek wczesnych (letnich), jesiennych, zimowych
Jabłka wczesne
Wczesne odmiany jabłek owocują w okresie wakacyjnym . Sprawdzą się świetnie jako główny składnik przetworów, czy deserów, a wśród nich można wymienić Papierówki, Antonówki, Czerwone Papierówki, czy jabłka Piros.
Jabłka jesienne
Jeśli chodzi o gatunki jesienne, dostępne w nieco późniejszym miesiącach niż poprzednie to można mówić o jabłkach MCIntosh, Antonówkach, Lobo, Malinówkach, Kosztelach.
Jabłka zimowe
Z kolei w okresach zimowych spotkać można delektować się takimi pysznościami jak Ligol, Gala, Idared, Jonagold, Szampion, Jonatan, Golden Delicious, Rubin. Ich ogromną zaletą jest możliwość ich długiego przechowywania bez uszczerbku.
Do czego będą lepsze jabłka kwaśne a do czego słodkie?
Kwaśne jabłka
Najczęściej są to twarde jabłka, więc lepiej uważać na zęby. Jeśli ktoś nie jest w stanie zjeść ich na surowo to są szanse, że zasmakują mu po obróbce termicznej. Kwaśne jabłka świetnie nadają się do słoików, a zatem można z nich przygotować dżemy, konfitury, musy, powidła. Będą idealne, jeśli chcemy przyrządzić szarlotkę. W celu osłodzenia ich kwasowości śmiało można posłużyć się cynamonem, cukrem, czy wanilią. Lekko kwaskowate jabłka nadają się także klasycznej surówki z marchewki i jabłka oraz do sałatki jarzynowej.
Do kwaśnych przedstawicieli tych popularnych owoców zaliczamy odmiany jabłek takie jak:
- Antonówki,
- Szampiony,
- Szara Reneta,
- Złota Reneta.
Słodkie jabłka
Ze względu na ich przyjemną słodycz, często sporządza się z nich soki, dodaje do deserów, naleśników, owsianek. Sprawdzą się także jako racuchy, czy pieczone jabłka z dodatkiem cynamonu. Można także poeksperymentować z nimi w piekarniku tworząc lekkie, niskokaloryczne, chrupiące chipsy jabłkowe. Można je przyrządzić także w mikrofali – słodkie, miękkie jabłka o wiele szybciej osiągną docelową formę i smak.
Słodkie jabłka to m.in.:
- Ligol,
- Malinówka,
- Landsberska,
- Rubin.
Jabłka słodko – kwaśne
Uniwersalne jabłka stołowe, które sprawdzą się w każdej sytuacji – czy to w daniu czy jedzone na surowo. Świetne do szarlotki, ale również na sok, czy kompot. A mowa tu o takich odmianach jak:
- Lobo,
- Delikates,
- Kortland,
- Paulared.
Jabłka winne
Na koniec warto także wspomnieć o jabłkach winnych. Nazwa może być dla niektórych myląca, ponieważ najczęściej chodzi o jabłka o smaku słodko-winnym, które posiadają jedynie delikatny winny, kwaskowaty posmak. Jedynie szara reneta to odmiana kwaśnych jabłek, która rzeczywiście posiadają charakterystyczny winny aromat. Warto wspomnieć, że są to zazwyczaj odmiany soczyste. Odmiany jabłek winnych to przykładowo:
- Golden Delicious,
- Rubin,
- Lobo,
- Landsberska,
- Szara Reneta,
- Jonatan,
- Gala.
Tego typu owoce można konsumować jako przekąskę na surowo, ale także będą świetne do racuchów, farszów ciast (np. do placka jabłkowego), a także do przetworów w słoikach.
ja najbardziej lubie ligole