Te najpopularniejsze grzyby chyba na stałe zagościły na naszych stołach. Dodawane na pizzy, do makaronów, sosów, zup cieszą się ogromną popularnością.
Zazwyczaj poddaje się je obróbce termicznej, jednak można się zastanawiać, czy można jeść surowe pieczarki bez obaw? Na to pytanie odpowiemy w dalszej części.
Grzyby a obróbka termiczna
Na początku warto rozwiać wątpliwości odnośnie tego jak to jest ogólnie z grzybami. Otóż większość grzybów, zwłaszcza tych leśnych wymaga uprzedniego ugotowania, usmażenia, czy podgrzania. Wśród takich, które można konsumować bez obróbki termicznej wymienia się borowiki szlachetne, surojadki (gołąbki), galaretkę kolczastą a także pieczarka. Czy warto? Lepiej uważać i unikać jedzenia surowych pieczarek i innych grzybów, ponieważ mogą one zawierać niebezpieczne toksyny lub tasiemce.
Czy można jeść surowe pieczarki?
Posiadając zdrowy żołądek, można od czasu do czasu skusić się na zjedzenie surowych pieczarek bez obaw. Ich niewielka ilość nie powinna zaszkodzić. Jednak warto decydować się na taką ich formę z umiarem. Trzeba pamiętać, że są one produktem ciężkostrawnym. Zawierają chitynę (błonnik pokarmowy), która dość długo zalega w żołądku przez co po ich zjedzeniu można odczuć pewien dyskomfort.
Jednak jeśli nie ma się przeciwwskazań, można śmiało sięgnąć po ten przysmak. Muszą na nie uważać jedynie osoby o wrażliwych żołądkach oraz takie, które cierpią na różne dolegliwości układu trawiennego.
Czy warto jeść pieczarki na surowo?
Jednym z argumentów stanowiącym za tym, że nie warto jest fakt, że po poddaniu pieczarek obróbce termicznej aktywują się zawarte w nich polifenole. Mają one działanie antyoksydacyjne. Chronią komórki naszego ciała przed negatywnym działaniem środowiska. Surowe pieczarki zawierają także agarytynę, którą naukowcy uznają za związek potencjalnie posiadający właściwości rakotwórcze. Ale spokojnie – spożywając małe ilości pieczarek na surowo nie jesteśmy w stanie dostarczyć sobie tak dużej dawki tej substancji, aby była realnym zagrożeniem dla naszego zdrowia.
Pieczarki – wartości odżywcze
Włączenie ich do diety z pewnością będzie dobrym pomysłem. Bowiem grzyby te są niskokaloryczne oraz stanowią cenne źródło witamin i przeciwutleniaczy. Zawierają całkiem sporą ilość witamin z gr. B (wit. B2, wit. B3, wit. B5, wit. B9, wit. B12). W niewielkich ilościach mogą dostarczyć także witaminę A, C, D, E. Można w nich znaleźć też selen, miedź, potas oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Posiadają także przeciwulteniacze oraz polisacharydy o właściwościach leczniczych.
ja jadlam i nic sie nie stalo, wiec luz