Każde narzędzie posłuży dłużej dzięki odpowiedniemu czyszczeniu i konserwacji. Również naczynia w kuchni wymagają właściwego traktowania, żeby mogły zachować nieskazitelny wygląd i, co najważniejsze, niezawodność. Zależnie do materiału, z którego powstały, należy obchodzić się z nimi inaczej. Jeśli szukasz prostych i praktycznych wskazówek, jak zadbać o sprzęt do smażenia, koniecznie zobacz nasze podpowiedzi.
Czyszczenie przed pierwszym użyciem
Żeby być pewnym, że nowy garnek sprawdzi się w swojej roli, warto od pierwszego użycia właściwie go potraktować. Patelnie żeliwne wymagają tego, by na początku je odpowiednio natłuścić. Dobrze jest zacząć od przemycia tego typu produktu w ciepłej wodzie. Po osuszeniu powinno nalać się na niego olej i usmażyć tłusty rodzaj mięsa, który jak najbardziej można potem zjeść. Taka „inicjacja” pozwala łatwo i skutecznie zabezpieczyć powłokę naczynia na start.
Najbardziej efektywne mycie naczyń
Troska o zachowanie patelni w nienagannym stanie nie może ograniczać się jedynie do pierwszej konserwacji. Warto zadbać o to, by czyszczenie jej odbywało się od razu po każdym użyciu. Wtedy możliwe będzie umycie jej bez problemu ciepłą wodą, bez konieczności drapania szorstką gąbką czy korzystania z detergentów. Należy jednak pozwolić jej wystygnąć po smażeniu, żeby nie narażać jej na skoki temperatur.
Jak radzić sobie z przypalonym jedzeniem?
Dość częstym problemem przy czyszczeniu i konserwacji naczyń są resztki jedzenia, które przywarły, na przykład w wyniku przypalenia. Niezależnie czy mamy w takiej sytuacji do czynienia z powłoką żeliwną, granitową lub inną, warto w miarę możliwości powstrzymać się przed tarciem jej twardymi druciakami. Jedną z metod, która pomoże pozbyć się tego rodzaju brudu, jest podgrzanie patelni w piekarniku do ok. 200 stopni, a następnie wyszorowanie jej solą przy użyciu połówki ziemniaka.
Konserwowanie zależnie od materiału
Warto raz na kilka miesięcy napełnić nasze naczynie do smażenia olejem rzepakowym i podgrzać je do wysokiej temperatury, ale nie do wrzenia. Ten proces powinien trwać kilkanaście minut. Tłustą żeliwną powierzchnię po przestudzeniu można wytrzeć papierowym ręczniczkiem i odłożyć na półkę. Jeśli nie chcesz tego robić, postaw na produkty z granitową powłoką, które nie potrzebują tego typu zabiegów i wystarczy je jedynie utrzymywać w czystości.
Czego nie robić przy konserwowaniu?
Błędem jest stosowanie dość znanej metody nacierania tłuszczem patelni przed odłożeniem jej na półkę. Skutkuje to tym, że wykorzystany do tego olej jełczeje, a potem dostaje się do potraw. Również lepiej się wystrzegać używania zmywarki do tego typu sprzętu kuchennego.
Zadbaj właściwie o swój sprzęt kuchenny
Odpowiednia konserwacja i czyszczenie są ważne w celu utrzymania swojego wyposażenia w idealnym stanie. Warto jednak pamiętać, że żeby być zadowolonym z niezawodności swoich naczyń, dobrze jest się w nie zaopatrzyć w sprawdzonym sklepie. Na radochygospochy.pl znajdziesz solidne i trwałe patelnie granitowe i żeliwne. Jeśli szukasz takiego sprzętu, który można łatwo czyścić i konserwować, to koniecznie sprawdź ich propozycje.
Artykuł partnera