15 49.0138 8.38624 none both 0 4000 1 0 horizontal https://justnature.pl 300 1
sticky-logo

Domowe i zdrowe gofry kakaowe

25 maja, 2022
247 VIEWS
domowe-i-zdrowe-gofry-kakaowe

Czy zdarza Ci się rezygnować z deseru tylko dlatego, że jest on zbyt kaloryczny? Nie musisz odmawiać sobie wszystkiego, nawet jeśli jesteś na diecie. Wtedy warto przygotować coś zdrowego i słodkiego. Na przykład domowe gofry kakaowe.

Składniki na domowe gofry

Domowe gofry kakaowe nie wymagają od Ciebie wiele pracy, składników i czasu. Musisz jednak mieć gofrownicę. Chociaż podobno są i tacy, którzy potrafią przygotować gofry nawet na patelni. Oprócz przeznaczonego do pieczenia gofrów urządzenia, potrzebujesz też kilku składników. Przyda Ci się:

  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • Pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 banan

Gofry wyjdą oczywiście także bez jajek, dlatego jeśli przygotowujesz wersję wegańską, możesz je sobie odpuścić. Zastąp także zwykłe mleko mlekiem roślinnym. Banan znajduje się w tym przepisie po to, by dodać gofrom słodyczy. Jeśli jednak nie przepadasz za tym owocem albo chcesz, by gofry były jeszcze mniej tuczące, możesz go nie dodawać. Jak zrobić idealne, zdrowe gofry kakaowe?

Jak zrobić kakaowe gofry?

Zacznij od przygotowania ciasta. Nie będzie to wymagało od Ciebie wiele pracy. Najpierw rozgnieć bądź zblenduj banana na gładką masę. Następnie rozdziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę. W misce z bananem umieść także żółtka, proszek do pieczenia, kakao, mąkę i olej. Wymieszaj całość mikserem, a następnie dodaj ubite białka. Wymieszaj delikatnie. Masa dzięki temu będzie niezwykle puszysta, a same gofry leciutkie i przepyszne. Teraz czas na pieczenie gofrów. Potrzebujesz do tego urządzenia o odpowiednio wysokiej mocy, minimum 1100W. Rozgrzaną gofrownicę posmaruj odrobiną oleju lub masła. Następnie wlej ciasto i zamknij urządzenie. Piecz gofry tak długo, aż będą chrupiące i zaczną ładnie odchodzić od powierzchni urządzenia.

 

Gofry kakaowe najlepiej podawać z owocami lub dżemem. Oczywiście świetnie smakują też w wersji z bitą śmietaną, jednak to opcja dla tych, którzy nie liczą kalorii.

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ Ocet jabłkowy

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x