Kawa to jeden z ulubionych napojów wielu ludzi, bez którego nie wyobrażają sobie oni swojego dnia. Czarna, z mlekiem, cappuccino, latte, z syropem smakowym – wariantów jest naprawdę dużo. A czy latem powinno się z niej zrezygnować? Nie, bowiem ta pora roku jest odpowiednia na spróbowanie egzotycznej kawy, jaką jest na przykład barraquito – pochodząca z Teneryfy łącząca w sobie smak kawy, likieru cytrynowego i skondensowanego mleka.
Barraquito – Smak Kanarów we własnym domu
Teneryfa to jedna z wysp wchodzących w skład Wysp Kanaryjskich. Kojarzone z wakacjami w ciepłym klimacie oferują nie tylko słońce, jasne plaże i przejrzystość wód, ale również smaczną, lokalną kuchnię. W wielu kawiarniach znaleźć można kawę, która swoim składem z pewnością niejedną osobę zaskoczony, a do tego zasmakuje do tego stopnia, że po powrocie będzie chciało się przyrządzić ją we własnym domu.
Tym, co wyróżnia barraquito wśród kaw, to wykorzystanie do przygotowania likieru cytrynowego, który nadaje południowy smak, oraz mleka skondensowanego, którego konsystencja sprawia, że kawa prezentuje się w wysokiej szklance bardzo efektownie. Do tego dekorowana jest zazwyczaj szczyptą cynamonu i skórką z cytrusów: pomarańczy lub limonki, co jeszcze dopełnia całości i dość szybko przenosi ku wspomnieniom z kanaryjskiej przygody.
Barraquito cafe we własnej kuchni
Ciekawostką jest, że barraquito nazwę wzięło od przezwiska mężczyzny, który zamawiał taką mieszankę w jednym z lokali na Teneryfie. Jednak jeśli nie chcemy udać się w tam w podróż, można taką pyszność przygotować w zaciszu domowym. Żeby móc cieszyć się wspaniałym smakiem należy ponaddto zwrócić uwagę na składniki, z których będzie przygotowywane.
Mleko skondensowane powinno być – w najlepszym wypadku oczywiście – słodzone i o wysokiej zawartości tłuszczu (8%). W Polsce dostępne jest w puszce lub tubce.
Najlepszym likierem będzie hiszpański likier o cytrusowo-waniliowym smaku i złotym lub pomarańczowym kolorze. Zastąpić go można likierem kawowym, ale wówczas liczyć należy się z tym, że całość nie będzie prezentowała się tak widowiskowo.
Warstwa espresso to podstawa większości kaw. Tu trzeba zwrócić także uwagę, by przygotowana była z kawy mielonej dedykowanej do przygotowania espresso w ekspresie lub za pomocą kawiarki.
Jego warstwę przykrywa się spienionym mlekiem – w tym wypadku sprawdzi się mleko 2% lub 3,5% tłuszczu. Im większy procent, tym mleko szybciej się spieni, pianka zaś będzie trwalsza.
Składniki na 1 porcję kawy po kanaryjsku
- 3 łyżeczki mleka skondensowanego (50 g)
- 40 ml likieru cytrynowego
- 70-80 ml espresso
- 50 ml mleka
- cynamon mielony
- pół łyżeczki startej skórki z cytryny lub limonki
Barraquito – przepis
- Do szklanki wlać mleko skondensowane.
- Następnie po ściance szklanki lub na łyżce ostrożnie wlać likier.
- W taki sam sposób na łyżce delikatnie wlewać espresso.
- Mleko lekko podgrzać do około 60-70 stopni Celsjusza. Spienić i delikatnie przełożyć na espresso. Można wspomóc się łyżką.
- Mleczną piankę posypać cynamonem i startą skórką z cytryny lub limonki.
- Kawę przed podaniem dodatkowo można udekorować plasterkiem limonki.
wygląda pięknie!