Wina organiczne to te produkowane z winogron, których obróbka wyklucza produkty chemiczne (takie jak nawozy, herbicydy, pestycydy). A co je wyróżnia i jaki jest ich smak? O tym w dalszej części artykułu.
Co wyróżnia wina organiczne?
Priorytetem jest, na przykład stosowanie produktów naturalnych, takich jak kompost. Gleba dla winogron ekologicznych powinna być chroniona mulczem i pola winnicy uprawiane bez użycia maszyn. W przypadku chorób winogron stosuje się wyłącznie dozwolone produkty, takie jak wywar z Bordeaux (wapno, siarczan miedzi i woda). Wynaleziony został przed wiekami przez plantatorów winorośli z regionu Bordeaux we Francji.
W przypadku produkcji win ekologicznych dozwolone jest stosowanie drożdży autochtonicznych lub wyselekcjonowanych, bez modyfikacji genetycznych. Ponadto dozwolone jest stosowanie zimna, klarowanie przy użyciu naturalnych białek lub bentonitów, filtracja przy użyciu ziemi filtracyjnej. Możliwe jest także ograniczone stosowanie dwutlenku siarki. Przy czym proporcje te są praktycznie takie same jak w przypadku tradycyjnej produkcji wina.
Wina organiczne a tradycyjne
Dla wielu ekspertów nie ma różnicy między tym typem win a tymi z konwencjonalnej produkcji. Jednak prawdziwe znaczenie ma tu czyste sumienie i ekologiczny tryb życia. Różnica między tymi winami ma związek z procesem produkcji i posiada szczególną cechę, która dla wielu, daje bezcenną wartość do tego typu win.
Ważne jest, aby pamiętać, że opracowanie wina ekologicznego nie przedstawiają wielkie różnice z tradycyjnych technik winiarskich, w przeciwieństwie do tego, co wielu ludzi myśli. Jednakże proces ten generuje atrybut różnicujący, jeśli chodzi o eksport wina, będący nawet w niektórych krajach nordyckich czymś podstawowym, aby móc wejść na te rynki.
Jaki jest smak wina organicznego?
Smak win ekologicznych jest dość podobny do win tradycyjnych. Są one ogólnie kojarzone z produktami lepszej jakości. Wina organiczne zasadniczo różnią się procesem produkcji, który jest czystszy i sprzyja dbałości o środowisko.
Aby wina mogły nosić miano win ekologicznych, produkcja winogron oraz proces winifikacji muszą być certyfikowane przez prywatne organizacje. Gwarantują oni identyfikowalność i ekologiczny stan win.
Wina ekologiczne – polskie
Oczywiście na naszym rodzimym rynku da się dostać ekologiczne, polskie wina, jednak są one dostępne w specjalistycznych sklepach z alkoholem. Jednak jeśli nie jest Ci do nich po drodze, często w sklepach takich jak Lidl można dostać wina organiczne – hiszpańskie. Należą do nich np. Graciano, Laertes Rey, czy Xarel·lo, Plus Natura.