Należy wiedzieć, że wyjątkowe bogactwo fauny i flory Nowa Zelandia zawdzięcza dziesiątkom milionów lat ewolucji w izolacji od reszty świata. Roślinność tego mikrokontynentu mogła rozwijać się bez zakłóceń, dzięki czemu osiągnęła najwyższe znane poziomy naturalnych substancji bioaktywnych. Odkrycie lądu przez Europejczyków przyczyniło się do powstania tego specjału, uznawanego za nowozelandzki superfood. A z czego jest zrobiony? Otóż oryginalny miód Manuka wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów krzewu Manuka. Pierwsi osadnicy ze Starego Kontynentu przywiedli na antypody pszczoły, które rozpoczęły proces zapylania wiecznie zielonych kwiatostanów manuka.
Miód manuka – historia
Co prawda prozdrowotne właściwości krzewu były już znane Maorysom, rdzennym mieszkańcom Nowej Zelandii, którzy przeżuwali jego liście jako środek na uspokojenie czy lepszy sen. Z nasion przygotowywali zaś napary na biegunkę i czerwonkę. Nie znali jednak miodu, gdyż antypodzkie pszczoły nigdy nie wykształciły zdolności produkowania go. Sprowadzenie owadów z Europy zaowocowało wytwarzaniem ciemnozłotego nektaru z krzewów Manuka. Drogocennym składnikiem okazał się dopiero w ubiegłym stuleciu. Początkowo nie był chętnie spożywany przez Nowozleandczyków, głównie z powodu swojego charakterystycznego, cierpkiego, mineralnego smaku. Kiedy jednak w latach 30-stych XX wieku zauważono, że bydło, które zjadało nielubiany przez ludzi miód, nie zapada na choroby, zainteresowaniem nim gwałtownie wzrosło.
Miód Manuka – cena
Ograniczona dostępność do odpowiednich krzewów sprawia, że w porównaniu z produkcją innych typów miodu, Manuka wytwarzany jest w niewielkich ilościach w stosunku do globalnego zapotrzebowania. Przekłada się to na jego wysoką cenę, jednakże rezultaty, jakie przyniesie naszemu zdrowiu, są warte inwestycji w to płynne złoto.
Koszt tego superfood z pewnością dotknie kieszeń, ponieważ cena za 250g zaczyna się od 100 zł. W zależności, czy jest to miód Manuka 400 MGO, czy 250 MG, ceny mogą się różnić. Jeśli chodzi o większe gramatury to za 500g tego dobrodziejstwa trzeba dać przynajmniej 170 zł, a niekiedy ceny dochodzą nawet do 450 zł.
Miód Manuka – na co pomaga?
Jego regularne spożywanie działa bakteriobójczo oraz pomaga uleczyć dolegliwości przewodu pokarmowego:
- wrzody żołądka,
- refluks żołądkowo-przełykowy,
- zespół jelita nadwrażliwego,
- zmniejsza objawy niestrawności związane z zapaleniem jelit i żołądka,
- poprawia pracę wątroby i chroni ją przed niedotlenieniem.
Warto także dodać, że oprócz powyższych właściwości, miód Manuka pomaga również:
- na trądzik (dzięki właściwościom antybakteryjnym, stosowany jako maseczka zapobiega namnażaniu się bakterii odpowiedzialnych za krostki na twarzy),
- na rany (dzięki właściwościom przeciwzapalnym, wspomaga gojenie się ran dzięki czemu jest mniejsza szansa na pojawienie się blizny).
Jak stosować miód z Nowej Zelandii?
Trzeba wiedzieć, że miód Manuka nie lubi obróbki termicznej w wysokich temperaturach, dlatego też najlepiej jeść go w formie nierozcieńczonej, surowej i na czczo. Pierwsze doznanie smakowe może być nietypowe ze względu na jego specyficzną cierpkość. Warto jednak abyśmy się przełamali i włączyli go do naszego menu. Aby doświadczyć jego dobroczynnych efektów, najlepiej spożywać ok. 3 łyżeczek dziennie na 30 min przed posiłkiem. Świetnie współgra z owocami i przekąskami na słodko, jak i wytrawnymi daniami, na przykład jako składnik dipu do warzyw czy owoców morza w tempurze. Warto polewać nim codzienne kanapki, a w sezonie letnim dodawać go do koktajli i smoothie. Dla osób, którzy nie są fanami jego walorów smakowych, ale które są fanami jego cudownych właściwości, istnieje rozwiązanie – miód Manuka w formie tabletek.
Stosowanie miodu Manuka jako maseczki
Jeśli chodzi o stosowanie go zewnętrzne to można zarówno nanieść go bezpośrednio na twarz lub delikatnie rozcieńczyć ciepłą wodą. Po ok. 15 minutach należy spłukać maseczkę, a zabieg powtarzać 2-3 razy w tygodniu.
Methylglyoxal w miodzie
Badania laboratoryjne pozwoliły ujawnić sekret tego płynnego złota. Otóż znajduje się w nim nawet 50 razy więcej stężenia methylglyoxalu niż w miodach europejskich. Dzięki temu jedna łyżeczka miodu Manuka jest zdrowsza niż kilka łyżek tradycyjnego. Zwiększona zawartość methylglyoxalu odnotowana została jedynie w nowozelandzkiej roślinności i najprawdopodobniej stanowi efekt hodowli w tamtejszych mikroklimacie.
Czym jest MGO?
Methylglyoxal (MGO) jest związkiem organicznym, który powstaje podczas przenikania glukozy do komórek ciała i przekształcania jej w energię. Uznaje się go za naturalny antybiotyk wspierający odporność oraz działający przeciwzapalnie. Najwyższe naturalne znane stężenie MGO odnotowano właśnie w miodzie Manuka.
miód manuka to poodbno superfood