15 49.0138 8.38624 none both 0 4000 1 0 horizontal https://justnature.pl 300 1
sticky-logo

Klasyczne dania w wersji wege – poznajcie ciekawe pomysły na smaczne i wegetariańskie posiłki

31 sierpnia, 2022
45 VIEWS
Klasyczne dania w wersji wege

Kuchnia wegetariańska jest obecnie bardzo modna. Ale to nie jej jedyna zaleta, bo jest przede wszystkim bardzo zdrowa i smaczna. Warto wiedzieć, że dania w wersji mięsnej można przygotować także w wersji jarskiej. Dzięki temu tak naprawdę nie trzeba wcale rezygnować z klasycznej kuchni. Dziś przedstawimy Wam jak przygotować klasyczne dania, ale w wersji wegetariańskiej.

Gołąbki wege – smaczne i zdrowe

Któż z nas nie lubi gołąbków. Warto je jednak przygotować w wersji wegetariańskiej. Swoją drogą jest to bardzo proste. Niezbędne są tutaj grzyby suszone, które dzień wcześniej warto zalać zimną wodą. Polecamy Wam borowiki, które mają bardzo intensywny smak i aromat. Grzyby suszone (około 20 dag) gotujemy przez godzinę w wodzie, którą były zalane. Po tym czasie wylewamy wodę i czekamy aż grzyby będą zimne. Mielimy je w maszynce. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Teraz przechodzimy do gotowania ryżu. Zasadniczo należy go wręcz rozgotować. Tutaj najlepiej sprawdzi się ryż biały. Potrzebujemy około 500 gram. Gdy ryż jest gotowy, łączymy go z grzybami. Całość mieszamy. W międzyczasie na oliwie z oliwek smażymy kilka wyciśniętych ząbków czosnku oraz pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę. Całość dodajemy do ryżu i grzybów i ponownie mieszamy farsz. Liście kapusty gotujemy w osolonej wodzie przez około 2 minuty. Po tym czasie wyciągamy je z garnka. Gdy wystygną, nakładamy farsz i zwijamy gołąbki. Pozostaje już tylko odsmażyć je na patelni. Znowu dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i smażymy aż liście się zarumienią. Gdy tak się stanie, zalewamy je wegetariańskim bulionem z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Dusimy pod przykryciem przez około godzinę, a po tym czasie możemy już delektować się smakiem tego pysznego dania.

Gulasz wege – obłędny smak

Warto też przygotować gulasz w wersji wege. I tutaj znowu niezbędne są grzyby suszone. Warto wybrać takie, które są smaczne, zatem pochodzą ze sprawdzonego miejsca. Zamiast więc szukać ich w lesie, lepiej wejść na stronę sklepu grzybysuszone-sklep.pl . Skoro to już jasne, to czas przejść do przygotowania gulaszu. W tym przypadku wystarczy tylko zalać grzyby suszone wodą na całą noc, potem gotować je przez około godzinę. Po upływie tego czasu siekamy je na malutkie kawałeczki bądź też mielimy. Do 400 gram grzybów wbijamy dwa jajka oraz łyżkę mąki i formujemy malutkie kosteczki, które potem przesmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Gdy się zarumienią, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną oraz cebulę i wyciśnięte kilka ząbków czosnku. Warto jeszcze podać pokrojoną w cienkie paski marchewkę. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez godzinę. Na koniec dodajemy dwie łyżki pasty pomidorowej. Teraz pozostaje już tylko nieco zagęścić gulasz, a to można zrobić wykonując szybką zasmażkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy dwa ząbki czosnku i dwie łyżki mąki. Całość intensywnie mieszamy. Gdy składniki się połączą, zwiększamy gaz aż pasta się zarumieni. Gdy będzie już miała kolor brązowy, dodajemy ją do gotującego się bulionu i szybko mieszamy. Gwarantujemy, że gulasz wege jest zdecydowanie smaczniejszy niż klasyczny.

Mielone w wersji wegetariańskiej

Można również szybko przygotować pyszne mielone. Mielimy 200 gram grzybów, dodajemy do nich pół kilograma ugotowanego kalafiora, dwa ząbki wyciśniętego czosnku i całość blendujemy na gładką masę. Wbijamy dwa jajka i dodajemy 4 łyżki bułki tartej. Całość mieszamy i formujemy kotlety. Smażymy na oliwie z oliwek. Warto podać je z ziemniakami i kapustą zasmażaną.

Jak szybko przygotować smaczny bulion warzywny?

Jeżeli zastanawiacie się, jak przygotować smaczny bulion warzywny, to musicie wiedzieć, że jest to bardzo proste. Wystarczy tylko w garnku umieścić pół kilograma marchewek, tyle samo selera, pietruszek oraz dwie cebulę i dwa pory. Dodajemy jeszcze sól i zalewamy wodą tak, aby tylko zakrywała warzywa. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez dwie godziny. Dodajemy jeszcze łyżeczkę pieprzu czosnkowego i gotowe. Bulionu nie wyjdzie Wam duża ilość, ale rzeczywiście jego smak będzie intensywny.

ZOBACZ RÓWNIEŻ Hodowla żółwi lądowych i wodnych

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x