Świąteczne przepisy nie muszą być nudne, ciężkostrawne i powtarzalne. Dzięki dostępności różnorodnych produktów można wprowadzić do dwunastu potraw trochę powiewu świeżości i lekkości, wykorzystując zdrowotne właściwości konopi siewnych. Świąteczna sałatka w dwóch odsłonach, bożonarodzeniowy śledzik, ciastka z konopiami i aromatyczna herbatka pełne są witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpłyną na samopoczucie całej rodziny zgromadzonych w Wigilię przy świątecznym stole!

 

Zdrowie ukryte w konopiach

Konopie siewne to roślina znana w polskiej kulturze – szczególnie na południu kraju – od setek lat. Dopiero niedawno naukowcy odkryli, że zawarte w niej kannabinoidy mogą pozytywnie oddziaływać na funkcjonowanie całego organizmu. W dodatku drogocenne oleje, które pozyskiwane są na zimno to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3-6-9 w idealnych proporcjach, witamin A, D, E, K i z grupy B. Produkty z konopi siewnych nie zawierają lub zawierają śladowe ilości THC, dzięki czemu nie powodują halucynacji ani stanów psychotycznych, nie zwiększają też apetytu. Oleje, ziarna, susz, żywicę i wiele innych części tej rośliny może spożywać każda osoba niezależnie od stanu zdrowia.

Konopie siewne to doskonały element zbilansowanej diety. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby z ich mocy skorzystać w nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, przygotowując tradycyjne potrawy. Poniższe przepisy mogą stanowić inspirację do przygotowywania świątecznych dań, które znajdą się na wigilijnym stole. W przypadku sprawdzonych już przepisów również można zamienić olej rzepakowy czy oliwę z oliwek na olej konopny, posypać tradycyjne sałatki czy pierogi ziarnami konopnymi, susz z CBD dodać do ulubionych wypieków, a herbatką konopną zastąpić popularną Earl Gray. Świąteczne leniwe śniadania, rodzinne obiady i wielogodzinne kolacje nie muszą być nudne, niezdrowe i ciężkie, a drobne zmiany zasmakują i wyjdą na dobre zarówno konserwatywnej babci, jak i otwartemu na nowości wnukowi!

Przepis na tradycyjną świąteczną sałatkę

Do wykonania tradycyjnej świątecznej sałatki potrzebne będą:

  • Ziemniaki: 3 duże sztuki
  • Marchewki: 2 sztuki
  • Jajka: 4 sztuki
  • Ogórek kiszony: 4 sztuki
  • Jogurt naturalny: 1 szklanka
  • Olej konopny omega-3: 1 łyżka
  • Pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania: ziemniaki i marchewkę ugotować „w mundurkach”. Jajka przygotować na twardo. Warzywa i jajka pokroić, zamieszać w misce. Szklankę jogurtu naturalnego zmieszać z olejem konopnym i zalać sałatkę. Ponownie zamieszać. Wstawić do lodówki do „przegryzienia się” składników.

Lekka nowoczesna sałatka świąteczna

Do wykonania lekkiej świątecznej sałatki potrzebne będą:

  • Rukola: 3 garście
  • Czerwona cebula: 1 sztuka
  • Pomarańcza: 1 sztuka
  • Ugotowany burak: 1 sztuka
  • Sok z pomarańczy: 100 ml
  • Wytrawne pierniki: 2 sztuki
  • Prażone ziarna konopne: 3 łyżki
  • Śledzie a la matjas: 2 sztuki
  • Olej konopny: 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny: 1 łyżka

Sposób przygotowania: Rukolę umyć i położyć na talerzu. Cebulę pokroić w piórka i położyć na sałacie. Pomarańczę filetować i ułożyć na sałacie. Buraka pokroić w plasterki i foremkami do ciasta wyciąć gwiazdki, choinki i inne świąteczne kształty, ułożyć na talerzu. Śledzia pokroić na małe kawałki i dodać do sałatki. Całość polać sosem ze zmieszanego oleju konopnego, octu balsamicznego i sosu pomarańczowego. Lekką sałatkę świąteczną posypać prażonymi ziarnami konopnymi i pokruszonymi pierniczkami.

Bożonarodzeniowy śledzik

Do wykonania bożonarodzeniowego śledzika potrzebne będą:

  • Filety śledziowe a la matjas: 6 sztuk
  • Suszone pomidory: 3 sztuki
  • Czerwona cebula: 1 sztuka
  • Rodzynki: ¼ szklanki
  • Olej konopny z czarnuszką: 0,5 szklanki

Sposób przygotowania: Rodzynki namoczyć, aż zmiękną. Śledzie opłukać, wymoczyć w nocy w mleku i ponownie wypłukać. Pokroić na kawałki. Suszone pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki zmieszać w misce. Zalać olejem konopnym z czarnuszką. Bożonarodzeniowy śledzik pozostawić na kilkanaście godzin do „przegryzienia się” składników.

Ciastka z konopiami

Do wykonania tradycyjnej świątecznej sałatki potrzebne będą:

  • Mąka: 130 g / 1 szklanka
  • Masło w temperaturze pokojowej: 100 gram
  • Jajko: 1
  • Brązowy cukier: 0,5 szklanki
  • Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
  • Susz z konopi siewnych: 2 gramy drobno pokruszonego
  • Przyprawa do piernika lub ciastek korzennych: 1 łyżka
  • Posypki, kawałki czekolady, kolorowy lukier do dekoracji.

Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Masło utrzeć z cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać jajko i zmiksować na niskich obrotach. W osobnej misce połączyć przesianą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika oraz rozdrobione (np. w młynku do kawy lub blenderze) konopie. Połączyć mokre i suche składniki do uzyskania jednolitej masy. Uformować świąteczne ciastka zgodnie z oczekiwanym kształtem. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wraz z ciastkami z konopiami włożyć do piekarnika. Piec 20 minut. Po wystygnięciu udekorować według własnego pomysłu.

Świąteczna herbatka

Do wykonania tradycyjnej świątecznej herbatki potrzebne będą:

  • Woda: 1 litr
  • Pomarańcza: 1 sztuka
  • Goździki: 10 sztuk
  • Laska cynamonu: 2 sztuki
  • Gwiazdki anyżu: 3 sztuki
  • Kardamon: 10 sztuk
  • Herbata konopna: 0,5 litra zaparzonego według przepisu na opakowaniu naparu

Sposób przygotowania: Pomarańczę pokrojoną na plastry wraz z goździkami, cynamonem, anyżem i kardamonem wrzucić do 1 litra gotującej się wody. Przykryć i gotować na małym ogniu około 10 minut. Uzyskany płyn przecedzić przez sitko do dużego dzbanka. Połączyć z przygotowanym naparem z herbaty konopnej. Do ozdoby wrzucić do dzbanka 3-4 plastry świeżej pomarańczy.